Gydytojo Vaclovo Into sodyba

62Sodyba-akmenų muziejus pradėta formuoti 1957 m., įsikūrus joje Mosėdžio apylinkės ligoninei ir gydytojui Vaclovui Intui (1925–2007). Jis pradėjo tvarkyti ligoninės teritoriją, kūrė joje alpinariumus, akmenų kompozicijas, iškasė porą tvenkinių, užveisė nemažą parką, kuriame auga vietiniai ir tolimųjų kraštų dekoratyviniai medžiai ir krūmai. V. Into sodyboje surikiuoti akmenys pargabenti iš Ukrainos, Kazachijos, Karelijos, Mosėdžio ir visos Lietuvos laukų bei kitų vietovių. Akmenys čia išdėstyti pavieniui ir kompozicijomis.

Gydytojas Vaclovas Intas 1957 metais paskirtas dirbti Mosėdyje. Tada ir prasidėjo didieji darbai. Rankomis buvo iškasti nemaži tvenkiniai, tačiau vanduo juose nesilaikė. Teko jų dugną iškloti ką tik pradėta gaminti polietileno plėvele - tai buvo pirmas toks bandymas Lietuvoje. Pavyko jis sėkmingai, nes viskas buvo detaliai ir kruopščiai apskaičiuota. Tvenkiniuose neužilgo sužydo viena geriausių įvairiaspalvių vandens lelijų kolekcijų, plaukiojo paukščiai. V. Into gyvenamoji sodyba, priminė atogrąžas. Taigi, Mosėdyje niekas taip nedarė kaip, naujasis daktaras, nors čia visada būdavo ir daugiau mokytų žmonių...

Sodyboje 1957-2007 m. gyveno gydytojas, akmenų kolekcininkas.

Sodyboje yra akmenų ir medžių kompozicijos: „Pilies kuorai“, „Pagonių šventykla“ sodybos V dalyje, „Vulkano krateris“, „Kalnai“, „Taupyklė“ sodybos centrinėje dalyje ir kt., pavieniai akmenys, tarp jų pirmasis akmuo, atgabentas 1957 m., akmenų grupės, sukomponuotos kartu su įvairiais želdiniais, akmeniniai laiptai į "Alkos" kalnelį, du tvenkiniai sodybos centrinėje dalyje. 

Gydytojo V. Into valia jo kūnas po mirties buvo sudegintas, o palaikai palaidoti akmenyje sodybos akmenų parke.

Gydytojo Vaclovo Into sodyba 2009 m rugpjūčio 27 įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą ir suteiktas unikalus kodas 32860. Gydytojo Vaclovo Into sodyba sudaro kompleksą į kurį įeina Gydytojo Vaclovo Into gyvenamasis namas (u. k. 32866) ir Gydytojo Vaclovo Into akmenų parkas (u. k. 32867).

Gydytojo Vaclovo Into sodybą galime rasti pagal koordinates: 56.168906, 21.573333.

Istoriniai memorialiniai objektai

Prisijungę 161 svečių ir narių nėra