Logo
Spausdinti šį puslapį

Skuodo Evangelikų – liuteronų bažnyčia

Picture 011  Bažnyčia stovi miestelio centre, rytinėje aikštės pusėje. Bažnyčia vienabokštė, bokštas kvadratinis, trijų aukštų, kurie į viršų laipsniškai žemėja ir siaurėja. Langų ir durų formos – gotiškos arkos pavidalo.
  1567 m. Lenkijos karalius ir Lietuvos Didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas dovanojo Skuodą žymiam karvedžiui ir administratoriui Jonui Chodkevičiui, kuris 1572 m. įkūrė to paties pavadinimo Skuodo miestą. Gavus miestui Magdeburgo teises, į jį buvo pakviesti vokiečių amatininkai, kurių dauguma buvo liuteronai. Jų prašymu J. Chodkevičius dovanojo žemės sklypą prie miesto aikštės tikybos namams statyti.


  Chodkevičiai, o vėliau ir Sapiega, kurių nuosavybėn XVII a. perėjo Skuodo valda, globojo protestantų bendruomenę.

  Dabartinės bažnyčios fundatorius – grafas Sapiega. Bažnyčia pastatyta 1821 m. 1924 m. bažnyčia buvo remontuota. Po II pasaulinio karo bažnyčia naudojama tik per didžiausias liuteronų šventes ir laidotuves. 1972 m. bažnyčia restauruota. 

  Skuodo evangelikų liuteronų bažnyčia (u.k. 1596) įrašyta į Lietuvos Respublikos nekilnojamų kultūros vertybių registrą nuo 2004-12-31 ir suteiktas Valstybės saugomo objekto statusas.

  Skuodo evangelikų liuteronų bažnyčią galime rasti pagal koordinates: 21.532, 56.27 (WGS).

2019 | Visos teisės saugomos